Nyári töris gyerekkönyv kedvencek 2023-ból.

Nyár végén mindig tonnányi könyvvel érkezünk vissza otthonról itthonra. Általában csak egy része fér bele a csomagjainkba ezért a barátok és a felénk járó ismerősök még a következő hetekben hozzák utánunk a nyáron vásárolt könyvrengeteg darabjait. A már megérkezettekből emeltem ki az idei nyár legkedvesebbeit.

Szórakoztató, törit is tartalmazó könyvek 10+-os korosztálynak.

Az egyik legnagyobb meglepetést Dominic Sandbrook könyvei okozták. Mi az első és a második világháborúról szólót vettük meg és a majdnem 11 éves fiamnak olvasom. Egyedül is tudná, de nehéz téma és a közös olvasás egyben alkalom a felmerülő kérdések, érzések megbeszélésére. Meg hát az a helyzet, hogy nagyon élvezem ahogy ír Sandbrook. Természetesen mesél, érdekes és figyel arra hogy sok szempontot mutasson be. Minden fejezet egy – egy személyes történetet is rejt, az első világháborús például egy Roger nevű fiatal katonával indul. Szenved a lövészárokban a körülötte történő dolgoktól és elkezd a fantáziájába menekülni, sárkányokról és nagy hatalmú varázslókról álmodik, csatáról ami az egész birodalmat megrengeti. Azt reméli hogy hazaérhet és megírhatja ezeket könyvben. Ki lehet ez a Roger, vajon hazaért és megírta-e azt a bizonyos könyvet? Nos, olvassátok el Sandbrook: Az első világháború című könyvét hogy megtudjátok.

Dominic Sandbrook: Az első világháború, Open Books Kiadó, 2023

Nagyon szeretem a nagy és igényes képeskönyveket. Ezeket adott időközönként az asztalon vagy egyéb olvasásra alkalmas helyen kint szoktam ‘felejteni’. Ha arra járok szívesen lapozok bele, bele-bele olvasok és persze a gyerekek is. Az igényes tartalom mellett a vizuális inger is fontos, és ezek a könyvek mind nagyon szépen illusztráltak. Képeskönyvből egyből hármat is hoztunk.

A Földrajzi felfedezések atlasza képvilág nagyon tetszett. A könyv nem időrendben hanem tájegységekre bontva mutatja be a felfedezéseket. Ezzel egy kicsit eltér a nálunk megszokottól de egyben ki is mozdít a szokásos szemszögből. Rövid, engem facebook posztokra emlékeztető kis egységekben tárgyalja az ismeretanyagot, ami miatt tényleg csak egy ‘belepillantással’ is kaphatok új információt.

Philip Steele, Christian Gralingen: Földrajzi felfedezések atlasza, HVG Kiadó, 2022

A Hétköznapi holmik krónikája már régebben is megvolt de most újra megvettük, mert elveszett a régi. Ez is színes, jópofa, szeretjük forgatni. Abszolút ajánlom.

Hétköznapi holmik krónikája, Babikon Kiadó, 2020

A legnagyobb kedvenc az idei nyár sztárja Socha – Utnik-Strygata szerzőpáros Kosz- a tisztálkodás színes -szagos története című könyve volt. Szép, színes és nagyon szórakoztató. Ezt a könyvet kicsi és nagy is imádta nálunk. Volt olyan, hogy egy baráti társaságban kitettem az asztalra a gyerekek miatt de végül a felnőtteket is beszippantotta. Anyukám hangosan olvasta a fiaimnak és együtt nevetgéltek. Nagyon szeretem az ilyen olvasási élményeket. A rövid fejezetek itt is illeszkedek rohanó életünkbe, csak beleolvasok és néhány új élménnyel már megyek is tovább.

Piotr Socha- Monika Utnik-Strygata: KOSZ- A tisztálkodás színes-szagos története; Manó Könyvek Kiadó Kft, 2022

Jó olvasást és ha még több érdekes történelemre vágysz, nézz rá az óráinkra itt: https://www.hatartalantortenelem.com/orak/