6 magyar töris olvasmány 10-16 éveseknek

Legutóbb az 5-10 éves korosztálynak ajánlottam könyveket történelemről és adtam tippeket közös játékokhoz a könyvek kapcsán. (Az itt olvasható: https://hatartalantortenelem.wordpress.com/2018/12/11/mit-es-hogyan-olvassunk-ha-otthon-toriznenk-konyvek-es-tippek-5-10-eveseknek/. Most a 10-16 éves korosztálynak szeretnék öt olyan regényt ajánlani, amelyek legalább nyomokban történelmet tartalmaznak. Abból kiindulva, hogy a régi történelmi regényeket ismerjük és úgyis gyerekeink kezébe adjuk azokat, kortárs szerzők könyveit gyűjtöttem össze.

1.Gimesi-Jeli-Tasnádi-Vészits: Időfutár sorozat

Az eredetileg rádiójátékként indult sorozat egy 7.osztályos lányról és annak osztály társairól szól, akik egy rejtélyes körző kapcsán szabadkőműves titkokban és a történelembe csöppennek bele. Az első könyvben még csak átvitt értelemben, de a másodikban már ‘valós’ időutazás is kezdetét veszi. Sok és pontos történelmi ismeretet ad át, miközben hétköznapi problémákat is feszeget. (Ha minden igaz már színpadi változata is van a könyvnek.)

Ajánlott korosztály: 10-14 éveseknek.

Link: https://www.pagony.hu/idofutar-a-korzo-titka-pozsonyi-pagony-kft

 Téma (az első 2 kötet): 18.század magyar történelem, Habsburgok, Mozart, szabadkőművesség, Egyiptom.

2. Szakács Eszter: A szelek tornya

Egy izgalmas fantasy, amely az ókori hitvilágot dolgozza úgy fel, hogy érthető és izgalmas legyen. Aki utálta a suliban a görög és római mitológiát az is élvezheti a kalandos történetet és nem mellesleg sokat tanulhat azok alakjairól.

 Ajánlott korosztály: 12-16 éveseknek (Bár én is felejtettem el néhányszor időben leszállni, annyira belefeledkeztem.)

Link: https://www.pagony.hu/a-szelek-tornya

Téma: Ókori (főként a görög) mitológia, világfa.

3. Budapest angyala

1956. októberének történetét dolgozza fel a képregény. Történelem. Képregény. Ennél szerintem sokkal többet nem szükséges mondani róla.

(A témával kapcsolatban érdemes a saját családi történeteket is felkutatni. Ezzel kapcsolatban már írtam a blogon itt: https://hatartalantortenelem.wordpress.com/wp-admin/post.php?post=1065&action=edit

Ajánlott korosztály: 12-16 éveseknek (és aki a képregényeket szereti)

Témakör: 1956. októberének magyar eseményei.

4. Lőrinc László: 25 szelfi sorozat

A kötet szerzője Lőrinc László történelem tanár. Az immáron 4 kötetből álló sorozat a magyar történelmi korok és szereplőik közé kalauzol el, rendkívül szórakoztató módon. Az első részben elképzeld FB üzengetések olvashatóak, amit mindig egy magyarázó szöveg zár. Közös olvasásra szerintem a forma miatt kevésbé alkalmas és kell hozzá egy biztosabb magyar nyelvi ismeret. Megmondom őszintén én is szívesen olvasom és nagyon jól szórakozom rajta. A magyarázó részek pedig mindenki ismeretét könnyedén felfrissíthetik ezért kedves szülök nektek is jó szívvel ajánlom!

Ajánlott korosztály: 10-16 éveseknek

Link:https://www.pagony.hu/termekek/25-szelfi-a-felvilagosodas-korabol

Témakör: Magyar történelem honfoglalástól a reformkorig.

5. Terry Deary: Rettentő töri sorozata.

Az angol Horrible Histroy magyar fordítása. Én személy szerint nagy rajongója vagyok a sorozatnak, minden komolytalansága mellett. Ha csemeténknek éppen akut (vagy idült) töriundora van, akkor adjuk ezt a kezébe, hátha meggyógyítja.

Ajánlott korosztály: 10-99 éveseknek

Témakörök:magyarul a kőkorszaktól a középkorig.

6. Abszolút töri sorozat – Pagony kiadó

A Pagony kiadó Abszolút töri sorozatában egy iskola udvarán áll egy fa, amelynek gyökerei különböző korokba vezetnek vissza. Az iskola (szerintem néhány nagyon szerencsés) random tanulói néha így időutazást tehetnek eltérő korokban.

A különböző részeket és történeteket nem egy szerző írja, hanem a mai magyar gyermekifjúsági irodalom kiemelkedő íróit kérték fel. Wéber Anikó, Berg Judit, Mészöly Ágnes például.

A gyerekek mindig más korokba utaznak vissza és így még 1956 októberének eseményeit is megismerhetjük. Érdekes, izgalmas. Felolvasásra is alkalmas, amit beszélgetéssel is meg lehet toldani.

A korosztály téma függő is de 10 éves kortól általában ajánlott.

Link: https://www.pagony.hu/termekek/a-kamasz-kiraly-udvaraban

Téma: magyar történelem, vándorló magyaroktól a 20. századig

Jó olvasást!

Feliratkozás

Az alábbi adatok megadásával hozzájárulok, hogy értesítést kapjak a Határtalan Történelem friss híreiről, induló óráiról.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.