5 töris olvasmány 10-16 éveseknek

Legutóbb az 5-10 éves korosztálynak ajánlottam könyveket történelemről és adtam tippeket közös játékokhoz a könyvek kapcsán. (Az itt olvasható: https://hatartalantortenelem.wordpress.com/2018/12/11/mit-es-hogyan-olvassunk-ha-otthon-toriznenk-konyvek-es-tippek-5-10-eveseknek/. Most a 10-16 éves korosztálynak szeretnék öt olyan regényt ajánlani, amelyek legalább nyomokban történelmet tartalmaznak. Abból kiindulva, hogy a régi történelmi regényeket ismerjük és úgyis gyerekeink kezébe adjuk azokat, kortárs szerzők könyveit gyűjtöttem össze.

1.Gimesi-Jeli-Tasnádi-Vészits: Időfutár sorozat

Az eredetileg rádiójátékként indult sorozat egy 7.osztályos lányról és annak osztály társairól szól, akik egy rejtélyes körző kapcsán szabadkőműves titkokban és a történelembe csöppennek bele. Az első könyvben még csak átvitt értelemben, de a másodikban már ‘valós’ időutazás is kezdetét veszi. Sok és pontos történelmi ismeretet ad át, miközben hétköznapi problémákat is feszeget. (Ha minden igaz már színpadi változata is van a könyvnek.)

Ajánlott korosztály: 10-14 éveseknek.

Link: https://www.pagony.hu/idofutar-a-korzo-titka-pozsonyi-pagony-kft

 Téma (az első 2 kötet): 18.század magyar történelem, Habsburgok, Mozart, szabadkőművesség, Egyiptom.

2. Szakács Eszter: A szelek tornya

Egy izgalmas fantasy, amely az ókori hitvilágot dolgozza úgy fel, hogy érthető és izgalmas legyen. Aki utálta a suliban a görög és római mitológiát az is élvezheti a kalandos történetet és nem mellesleg sokat tanulhat azok alakjairól.

 Ajánlott korosztály: 12-16 éveseknek (Bár én is felejtettem el néhányszor időben leszállni, annyira belefeledkeztem.)

Link: https://www.pagony.hu/a-szelek-tornya

Téma: Ókori (főként a görög) mitológia, világfa.

3. Budapest angyala

1956. októberének történetét dolgozza fel a képregény. Történelem. Képregény. Ennél szerintem sokkal többet nem szükséges mondani róla.

(A témával kapcsolatban érdemes a saját családi történeteket is felkutatni. Ezzel kapcsolatban már írtam a blogon itt: https://hatartalantortenelem.wordpress.com/wp-admin/post.php?post=1065&action=edit

Ajánlott korosztály: 12-16 éveseknek (és aki a képregényeket szereti)

Témakör: 1956. októberének magyar eseményei.

4. M.E.Matje: A művészinas

Ez a könyv kicsit kakukk tojás, mert valamikor a hatvanas években írta M. E. Matje, orosz muzeológus és egyiptológus. Az izgalmas és fordulatos krimi Egyiptomban játszódik az Újbirodalom időszakában. Van benne egy kicsit esetlen tanító szándék is, bár ennyi szerintem még belefér. Mivel nem friss kiadás vagy antikvár példányok érhetőek el vagy a Magyar Elektronikus Könyvtárból letölthető.

Ajánlott korosztály: 10-14 éveseknek

Link:http://mek.oszk.hu/00400/00442/00442.htm

Témakör: Egyiptom Újbirodalom (i.e.1532 -i.e.1070).

5. Terry Deary: Rettentő töri sorozata.

Az angol Horrible Histroy magyar fordítása. Én személy szerint nagy rajongója vagyok a sorozatnak, minden komolytalansága mellett. Ha csemeténknek éppen akut (vagy idült) töriundora van, akkor adjuk ezt a kezébe, hátha meggyógyítja.

Ajánlott korosztály: 10-99 éveseknek

Témakörök:magyarul a kőkorszaktól a középkorig.

14 – 16 éves kor után pedig már jöhetnek a nagy mesélők történelmi könyvei, Böszörményi Gyula, Ken Folett, Steven Saylor vagy akár Robert Merle.

Jó olvasást!