Ha otthon tanítanád a történelmet – hasznos könyvek listája

Megvannak az oldalak, hogy mit és honnan olvassunk. Indulhat az otthoni tanulás, csak hol is kezdjem? Honfoglalás. Az jó lesz, mert jó régen volt. Oké, de mi volt előtte? Valami sétálós nyilazós, ezt ki is lehet hagyni. Nem kéne. Javaslom inkább, hogy kezdjük ott ahol a tankönyvek is.

Jöjjenek a könyvek azoknak akik otthon maguk tanítanák a történelmet gyermekeinknek. Fontos itt is hangsúlyozni, hogy olyan szülőknek kívánok segítséget nyújtani, akik bármilyen oknál fogva maguk vállalják gyermekeik oktatását magyar történelemből. Hosszú-hosszú listát lehetne írni a jó könyvekből, ám nekem most az volt a célom, hogy egy olyan ‘alap csomagot’ szedjek össze, amely hasznos és elégséges segítség lesz.

Érdemes a felkészülést egy általános- vagy középiskolai tankönyv beszerzésével kezdeni. Sok kritika éri a mai magyar tankönyveket (a történelem könyveket meg aztán még több és nem véletlenül), ám ennek ellenére ajánlom a használatukat. Ad egy egységes képet, egy tematikát ami alapján haladhatunk. Információkat amiből egy vázat képezhetünk.

Honnan szerezhetőek be a tankönyvek?

Bookline vagy más könyvkereskedő oldalon is elérhetőek, amelyek előnye hogy külföldre is szállítanak. A tankönyv boltok sajnos nem mindig, viszont a kínálat teljesebb. Néhány link tankönyv kiadókhoz:

Tankönyv áruház

Tankönyv katalógus

Mozaik kiadó

Én a Mozaikos könyveket használom általában.

Mindegyik tankönyvhöz munkafüzet is rendelhető. (A rendelésnél figyeljünk arra, hogy a választott könyvhöz tartozó munkafüzetet rendeljük. Ebben a tankönyv kódja lehet segítségünkre. Én már nyúltam mellé. )

Történelmi atlasz nélkül ne kezdjünk bele az otthoni tanításba.  A Mozaik fenti oldaláról rendelhető a sajátjuk illetve  a Cartographia kiadásában is létezik egy, amely például innen rendelhető meg: Cartographia történelem térkép

A térkép azért is érdekes, mert más szemszögből mutatja meg a világot, mint ahogy az iskolában tanulják. Minden ország a saját nézőpontjából közelíti meg a történelem egy részét (vagy nagy részét, az arányok változhatnak), így nagyon izgalmas tud lenni, amikor magyar oldalról is megnézzük ugyan azt az évet, korszakot vagy eseményt. Erre pedig az atlaszok és azok összehasonlítása kiválóan alkalmas.

(Az alsós korosztálynak még egy atlaszt ajánlanék. Az egyik nagy kedvencem a saját fiamnál is a Cartographia kiadó ‘Első atlaszom’ kötete. Ez egy összetett kiadvány, van benne környezet ismeret, hon- és népismeret és történelem is. Innen rendelhető és az oldalon bele is lehet nézni: Első atlaszom)

A Balassi Intézet, (ami napjainkban a Liszt Intézet nevet viseli) a külföldön élő magyar, részben magyar gyerekek számára kidolgozott egy 5 részes kiadványt.

Különféle életkorú és nyelvi tudás szinttel rendelkező gyerekeknek, fiataloknak készült. Magyar nyelvi gyakorlásra, kultúrtörténetre és részben történelem tanulásra is alkalmas. Szép kivitelezésű és a gyerekek szívesen tanulnak belőlük.

Az alábbi oldalon rendelhető meg. (Sajnos a kiadó külföldre nem szállít, pedig a kiadványok külföldieknek készültek. Ha van az adott városban Liszt Intézet, akkor érdemes megkérdezni, hogy nekik van-e?) : Balassi füzetek

Pár éve egyre több játékos foglalkoztató füzet jelenet meg. A legtöbb bármelyik könyvesboltban kapható. Kettőt ajánlanék.

Az egyik a ‘Játssz a múltban’ sorozat. Amely grafikai oldalon hagy maga után kívánni valót, de tartalmilag szerintem jó. 6-12 éves korosztály számára készültek a könyvecskék. Innen rendelhetőek meg: Játssz a múltban!

A nagyobbaknak (12 éves kortól) pedig a ‘Múlt idő – történelmi rejtvényfüzetek’ lehetnek érdekesek: Múlt idő

Alsósoknak és színezni szerető nagyobbaknak pedig álljon itt két nagyon jó színező. Az egyik a Koloratour Színes magyar várak, kifestőfüzete. Sajnos nem találom a kiadó oldalát, de ha valaki valahol meg tudja venni, tegye meg, mert nagyon jó! Múzeumok boltjaiban is rá lehet akadni, vagy kisebb könyvesboltokban.

Illetve a Fess, BudaPest – Nemes Anitától, amely a Líra oldalán például rendelhető.

Fess BudaPest

Ha a tankönyv alapján elindulunk és látjuk, hogy mi érdekli jobban a gyerekünket, akkor az előzőekben ajánlott oldalakon (link: Hasznos oldalak otthoni történelem tanuláshoz) lehet tájékozódni és plusz információt gyűjteni az adott témából. Akár együtt is. Ezeknek a segítségével, már biztosan lehet boldogulni.

Jó otthon törizést!

Ha szereti gyermekünk a törit, mit olvasson? Regények kicsiknek és nagyoknak a következő részben.

Az alábbiakban a fenti linkeket itt összegyűjtöttem az egyszerűbb kereséshez.

Tankönyvek

Tankönyv áruház

Tankönyv katalógus

Mozaik kiadó

Atlaszok

Mozaik kiadó

Cartographia történelem térkép

Első atlaszom

Balassi füzetek

Balassi füzetek

Foglalkoztatók

Játssz a múltban!

Múlt idő

Színezők

Színes magyar várak, Koloratour kiadó

Fess BudaPest

Feliratkozás

Az alábbi adatok megadásával hozzájárulok, hogy értesítést kapjak a Határtalan Történelem friss híreiről, induló óráiról.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.