Kalandjáték és hadi régészet március 15-én.

Az elmúlt években Brüsszelben március 15. kapcsán sétáltunk a szabadságharc emigránsainak nyomán. Ezek során megismertük hol lakott Kossuth Lajosné és családja az itt töltött év alatt. Tartottam foglalkozást a magyar emigrációs központként is működő íróházaspár, Jósika Miklós és Podmaniczky Júlia házában.

Idén megint térképet ragadtunk de most nem mi mentünk. ‘Hozzánk jött el’ a szabadságharc.

Az idei téma a szabadságharc volt és a régészet, amely ehhez kapcsolódik. A történelmi oldalt én ‘hoztam’, a régészetet pedig Kaszás Gabi régész. Gabi mesélt a régészet alapjairól és a hadi régészet sajátosságairól. Hozott 19. századi leleteket is, így a gyerekeknek lehetőségük volt valódi ólom pisztoly és puska golyót is kézbe venni.

A szabadságharc előzményeként szétnéztünk Európában, hogy hol voltak még forradalmak a világban. Megbeszéltük, hogy a sikeres és vérmentes március 15-ből hogyan lett szabadságharc?

Ahogy kitört a háború felelős kormányunk egy komoly problémával nézett szembe, ugyanis nem volt katonája, fegyvere és pénze. Az immáron önkéntes nemzetőrré avanzsált résztvevőink sikeresen segédkeztek ötleteikkel a magyar hadak megszervezésében.

Majd el is indultak a hadjáratok.

Hátradőlni viszont nem volt idő, mert követni kellett a hadvezéreket és továbbra is segíteni őket tanácsokkal. Főként a végső összecsapás kapcsán Kossuthot. A gyerekek a csaták előzményét kapták meg és azt hogy mi a cél. Csapatokban dolgoztak és mindenkinek indokolnia kellett a döntését.

Izgalmas együtt töltött idő volt.

Jövőre újra nekivágunk! Akkor leszel-e a csapatom tagja?

A rajzok Nagy Ági munkái, amikért köszönet neki! Instagram: agi_n_images

Az összes kép a Határtalan történelem tulajdonát képezni. Felhasználásuk a forrás megjelölésével lehetséges. Plakát Horvát Noémi.