Kiss József a magyar ász pilóta

Tudtad?

Kiss József tartalékos hadnagy 19 légigyőzelemmel a legeredményesebb magyar származású pilótája volt az Osztrák-Magyar Monarchia hadseregének az első világháborúban.

Ahhoz, hogy egy pilótát ‘ásznak’ nevezzenek a világháborúban legalább 5 légigyőzelmet kellett elérnie.

Az 1896-ban született Kiss a háború kitörésekor már pont betöltötte a 18 éves kort és szakiskolai tanulmányait megszakítva azonnal jelentkezett is katonai szolgálatra. Az érettségi hiánya miatt és mert szegény sorból származott nem lehetett tisztjelölt és először nem is repülős alakulathoz osztották be. Egy sebesülés után viszont már a Légjárócsapathoz került, ahol 1915 szeptemberében elkezdhette a pilótatanfolyamot.

1917 júniusában már ász pilótának hívhatta magát.

Alacsony származással szinte lehetetlen volt a monarchia hadseregében tiszti rangot elérni, Kiss Józsefnek mégis sikerült. 1918. május 20-án IV. Károly aláírta a tartalékos hadnagyi kinevezését.

Erről az értesítést viszont már nem kaphatta meg, mert gépe egy légicsatában 1918. május 24-én lezuhant és egy sziklafalba csapódott.

Temetése napján a szertartás előtt komoly ellenséges repülő kötelék jelent meg a reptér felett , amely egy csomagot dobott le. Ebben egy koszorú volt szalagjain angol francia és olasz felirattal ez az üzenet állt: „Utolsó üdvözletünk a bátor ellenfélnek”.

Határtalan történelem – online történelem csoportok

Képek forrása: iwm.org.uk; wikipedia