Az első magyar pilótanő – pillanatképek a 20.század elejéről II.

Steinschneider Lilly 1891-ben született Budapesten. A híres boldog békeidők korszakában, a prosperáló Osztrák-Magyar Monarchia idejében. A korszakban amikor a nők már több egyetemen tanulhattak, de a megszerzett diplomájukat még mindig sok ország nem ismerte el. Hugonnai Vilma is egészen 1897-ig volt kénytelen csatározni a magyar kulturális és oktatási miniszterrel, mígnem a diplomáját elfogadtatta.

Nos, ebben a korszakban egy kislány elhatározta, hogy pilóta lesz. Aztán véghez is vitte a tervét.

Lilly módos családban született de a pilóta képzés nemcsak az illem szempontjából volt kifogásolható de elég drága is volt. 6000 korona volt a képzés díja plusz a lakhatás, ellátás Bécsújhelyen, ahol az iskola volt. (Csak viszonyításként, egy átlagos családi ház 20.000 korona volt a korszakban. ) A szülők nem örültek de végül ráálltak a dologra és kifizették a tandíjat. Ráadásul egy francia kisasszonyt is felvettek lányuk mellé, aki elkísérte őt a pilóta iskolába.

Veszélyes is volt és fizikailag megterhelő a repülés. A gépek sokszor instabilak voltak és a pilóta életét semmi nem védte, leszámítva egy biztonsági övet és a saját ügyességét.

1912-ben elvégezte az iskolát és több repülő bemutatón is részt vett, a sajtó pedig ünnepelte a fiatal lányt.

Közben a világ változóban volt. A nők egyre több joggal rendelkeztek, bár szavazni még mindig nem szavazhattak de cserébe fűzőt sem volt kötelező viselniük (jeee!).

A nagy politikai helyzet egyre puskaporosabb lett, főként a Balkánon. Már nem csak a felszín alatt forrtak az indulatok. Európa ‘beteg embere’ az Oszmán Birodalom recsegve-ropogva kezdett összeroskadni és korábbi területeire többen is pályáztak.

Mindez hogyan érintette az első magyar pilótanőt? Gondolom a fűző elhagyása mindenképpen jól, a többi viszont nem annyira. A háború kitörésével ugyanis a polgári repülés korszaka lezárult egy időre és Lilly sem hódolhatott tovább ennek a szenvedélyének.

(Kiss József számár viszont éppen a háború adott lehetőséget, hogy álmát valóra váltsa. Itt tudsz erről olvasni: https://www.hatartalantortenelem.com/kiss-jozsef-a-magyar-asz-pilota/ )

Határtalan történelem – online iskola külföldön élő magyaroknak- WITTLINGER GABI

források: nokert.hu; Mindent a nőkről podcast; wikipedia; /www.europeana.eu/;

Feliratkozás

Az alábbi adatok megadásával hozzájárulok, hogy értesítést kapjak a Határtalan Történelem friss híreiről, induló óráiról.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.