Az a varázslatos 1823-as év!

A 19.század elképesztő lendületet hozott a magyar kultúrában (is). Irodalom, nyelv, matematika, zene terén is világhírű magyar alkotók születtek.
1823 pedig igazán kedves a szívünknek.
A Habsburg udvar és a magyar rendek ki tudja hányadjára feszültek egymásnak az adók és jogok kérdését illetően. Nem tett ez jót ez a császár kedélyének, de a magyarországi közbiztonságnak sem. Betyár világ volt. Szó szerint. Pedig Rózsa Sándor még csupán gyermekéveit töltötte. Ám a kultúra szárnyalt. A gyermek Liszt Ferencnek maga Beethoven gratulált bécsi koncertsorozata után. Ennek értékéből az sem vont le semmit, hogy az osztrák zeneszerző addigra már teljesen süket volt.
A két Bolyai, Farkas és János, aktív tudományos levelezést folytatott.
A nyelvújítás vezéralakja, Kazinczy Ferenc viszont nyomorgott. Hírnév ide, nagy szellem oda, a hajdani nemes a napi betevőért levéltárosként dolgozott. Pedig nem is olyan rég ő volt az irodalmi élet központi alakja és bár szavára még mindig sokat adtak, már kezdett saját hangjára találni az új nemzedék is. Köztük egyik pártfogoltja, Kölcsey Ferenc. Bizonyosan örömmel fogadta annak 1823. január 22-én letisztázott új versét, a Himnuszt.

Vajon ezen korszak emlékezetes férfiak közül ki lenne hozzád való? Töltsd ki a tesztet és kiderül!

Link a teszthez ITT érhető el

Feliratkozás

Az alábbi adatok megadásával hozzájárulok, hogy értesítést kapjak a Határtalan Történelem friss híreiről, induló óráiról.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.