Vérnyúl és társai a középkorban. Avagy a nyúl alakváltozásai.

A nyuszi kedves és pihe-puha kis állat. Az ártatlanság, kiszolgáltatottság jelképe.

Ez az ábrázolás volt az elterjedt a középkorban is. Leggyakrabban. Mert néha a nyulak rémes dolgokra ragadtatták magukat és üldözöttből üldözővé váltak.

Sőt! Elképesztő dolgokat tettek a csigák segítségével! Vagy valami csigához hasonló izékkel.

Kép forrása: www.openculture.com

Sem ember, sem állat nem volt biztonságban tőlük!

Szegény Buksinak igazán rossz napja lehetett!
Kép forrása: www.justhistoryposts.com

Legalábbis egyes kódexek az úgynevezett drollery vagy drolerie szerint. Ezek olyan középkori képzőművészeti alkotások, ábrázolások voltak, amelyek a világot a sarkukból kifordítva mutatták meg. A vicc kedvéért , szatirikusan ábrázolták azt.

A középkorban egyfelől eleve viccesnek érezték ezt a fajta fordított világot. Másfelől pedig, akit már egy ilyen kis védtelen nyuszi is elkap az tényleg meg is érdemli – gondolták.

Tehát a Monthy Python-nak igaza volt és a vérnyúl létezett. A kódexek lapjain mindenképpen.

Aztán a 16. században, talán egy félreértés miatt, a nyulak új szerepet kaptak és most tojást tojnak és festenek húsvétkor.

Történet ugyanis, hogy egyes német területen gyöngytyúkot illeve annak tojását adták egymásnak az emberek húsvétkor. Talán félrehallás miatt – szerintem nem hasonlít annyira a két szó, de ki tudja – a gyöngytyúkból nyúl lett és így alakul ki ez az új szokás.

Furcsák voltak a fenti képek? Vérnyúl meg ilyenek. Tök lököttek voltak ezek a középkoriak.

Akkor most gondoljunk bele abba, hogy milyen képet vágnak egy 12. századi ember a tojásokat festegető nyuszis képeslapok láttán.

Na ugye, na ugye!

Boldog húsvétot!

Források: https://justhistoryposts.com/ ; https://www.thisiscolossal.com/ ; en.wikipedia.org; http://www.openculture.com/

Feliratkozás

Az alábbi adatok megadásával hozzájárulok, hogy értesítést kapjak a Határtalan Történelem friss híreiről, induló óráiról.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.