Törizz legóval!

Korábbi bejegyzéseimben már igyekeztem segítséget nyújtani, hogy honnan és hogyan készüljünk fel ha (például, mert külföldön éltek) szeretnénk gyerekünknek a magyar történelemről mesélni. Ötletek is adtam, hogyan lehet játszva tenni mindezt. Ebből következzen itt egy másik kipróbált játék.

-Hiszitek vagy sem, a történelem egy olyan tantárgy amivel képességeket is lehet fejleszteni. Például a térben való tájékozódást. Izgalmas ugye?

Amikor ezt így elmondom egy csoportnak, valahogy nem csillannak fel a szempárok és kiáltanak fel diákjaim kórusban, hogy: ‘Jeeee, milyen nagyszerű!’

Ha viszont azt mondom, hogy a mai órán legózni fogunk, akkor igen.

Miközben pedig a térbeli tájékozódást is fejleszthetjük, teszem hozzá egész halkan.

Legózni jó és a tanításban is nagyon könnyen felhasználható. Mivel általában nem alap tantermi felszereltség a legó, iskolában nehéz kivitelezni, de otthon könnyedén lehet vele tanulni. Rengeteg lehetőség van benne, csak a képzeletünk illetve tudásunk szab határokat. Én legutóbb a muhi csata kapcsán játszottam így a gyerekekkel (8-12 korosztály) és nagyon élvezték.

Szükség lesz előzetes felkészülésre, ha egy adott témát szeretnénk bemutatni.
( Itt már írtam róla, hogy honnan érdemes felkészülni. )

A következő lépés a szemléltető anyagok keresése. Én mivel csatáról beszéltünk térképeket vittem. Ám lehet így magyar várakról is mesélni, középkori hétköznapi életről, világháborúról, bármiről csak a megfelelő képeket kell kiválasztani hozzá.

IV. Béla seregei megindulnak Pestről.

Miután megbeszéltük az eseményeket, indulhatott a móka a legóval. Megépítettük a magyar tábort és környezetét (miközben megtanultuk a térkép jelölésit és a kapcsolódó földrajzi fogalmakat is). Ezt követően pedig eljátszottuk az eseményeket is. Ez utóbbi nem csak a játék kedvéért volt fontos, hanem, hogy az eseményeket, neveket is tudjuk gyakorolni. Sokkal könnyebb és élvezetesebb volt így megtanulni azokat.

Otthon spontán vagy szervezett játék közben ugyan így meg lehet próbálni egy-egy magyar történelmi fejezetről mesélni. Nem kell a teljes és pontos lecke leadására törekedni, inkább csak a lurkónk érdeklődését igyekezzünk felkelteni. Ha tetszik neki, fog még kérdezni és akkor már biztosak lehetünk benne, hogy jó úton haladunk.

Még egy lényeges dolog amire fontos figyelni. Végig beszéljünk magyarul.

A magyar tábor építés közben.

Jó legózást, jó törizést, jó közös időtöltést.

Határtalan történelem óra.