Tippek anyák napi foglalkozáshoz történelemből

Ebben posztban néhány ötletet hoztam, hogyan is lehet beépíteni a magyar történelmet egy foglalkozásba vagy otthon egy közös játék keretében.

Célom, hogy segítséget nyújtsak azoknak, akik külföldön tanítanak magyar gyerekeket, legyenek szülök vagy pedagógusok. Esetleg mindkettő egy személyben, ahogyan én is.

Kártyázzunk !

Az előzőekben bemutattam néhány édesanyát a magyar történelemből (link: https://hatartalantortenelem.com/2019/04/30/tortenelmi-edesanyak/ ).

Most arra adok ötletet, hogyan lehet játékosan átadni a tudást róluk.

Egy rövid megbeszélés, ismertetés mindenképpen kell az óra elején. Lesz olyan akit ismernek, azokat mutassák be ők. A többi szereplő esetén mi meséljünk a képek segítségével.

  1. Párkereső: Mindenki egyenlő számú kártyát kapott. A játékosok egymástól húztak lapot, aki párt talált (anya-fia) az lerakta, hogy mindenki lássa.
  2. Memória játék: A lapokat összekeverve lefordítva letettem. 2 lapot lehet felfordítani, majd visszafordítani. A cél a párok (anya-fia) megtalálása volt.
  3. Ki hiányzik?: Az anyákat ábrázoló pakliból felfordítva letettem minden kártyát. 1 percig nézhették, majd amíg a játékosok behunyták a szemüket kettőt elvettem. A feladat az volt, hogy írják le a nevét az elvett kártyákon szereplő nőknek. 2 pont járt annak, aki eltalálta a nevet és helyesen is írta le. 1 pont azoknak, akik eltalálták a nevet.
  4. Anyák napi kettes metró: A kettes metró vonalát anyák napja alkalmából ‘anyásítottuk’. Kicseréltük minden férfi nevét az általunk megtanult női történelmi szereplők neveire. Így lett az Örs vezér tere, Emese álma tér vagy jött létre a Zrínyi Ilona hős stadion. A korábban használt kártyákat az állomásokhoz fel is ragasztottuk. Ezt a játékot különösen élvezték a gyerekek.
  5. Idővonal: Csak az anyákat ábrázoló kártyákat használtam. Időrendben felfordítva leraktuk a lapokat. Előre nyomtattam ki fogalmakat, helységek neveit amelyeket kiraktam lefordítva. Körbe mentünk és mindenki húzott a fogalmak közül. A fogalmat el kellett korban helyezni és ahhoz a kártyához letenni, amelyik századához köthető volt (pl. Emese- Jurta; Zrínyi Ilona- Munkács vára). Ha valaki plusz fogalmat, eseményt is tudott mondani az plusz pontot ért.

A kártyákon szereplő neveket érdemes mindig hangosan elmondatni a játék során, hogy rögzüljenek a nevek.

Jó szórakozást!