Remembrance day/ Wapenstilstand: A fegyverszünet és megemlékezés napja egy régész szemszögéből

Remembrance day / Wapenstilstand : A fegyverszünet és megemlékezés napja egy régész szemszögéből.

November 11-én, Belgiumban is, megemlékezünk az 1. világháborúban elesettekről, illetve az összes fegyveres konfliktusban elhunytról.

A dátum nem egy véletlenül választott nap, hanem ezen a napon ért véget az 1. világháború. Ezért 11 órakor két percre csönd borul mindenre és az emlékhelyeket friss virágkoszorúk borítják majd be. Elérkezünk (sajnos) lassan abba korba, amikor az utolsó emberi tanúi is a “nagy háborúnak” elnémulnak. Már csak a természet őrzi magában a nyomokat. A háború utáni években ezeket az utókor igyekezett eltüntetni, így szabad szemmel a legtöbb árok, roncs, csatatér, bunker stb rejtve maradt, mostanáig.

A régészeten belül is feltámadt a téma iránti érdeklődés. Több nagyobb projektet indítottak az elmúlt években(főként Yper környékén), melyeknek hála újabb információkhoz jutunk, egy egész újszerű illetve más szemszögből.

Míg a történelem könyvek, fotók és katonai iratok a nagyobb hadműveletekre fókuszálnak, vagy egy “idealizált”, korhű, illetve sokszor politikailag manipulált képet festenek, addig a régészeti feltárásoknak hála egy objektív képet kaphatunk. Egy részletet amely például az átlag katona életéről árul el részleteket a fronton. Néhol megelevenedik egy pillanatra a emberi oldala a háborúnak, a katonák féltve őrzött személyes tárgyain,  sörös vagy épp borosüvegein keresztül. Vagy épp az árnyoldal, a berobbant árkok, elesett katonák, találatot ért célpontok által. A régészet kézzelfoghatóvá teszi ezt az időszakot (is), közelebb hozza és érezhetőbbé teszi a történéseket. Így az egyes katona nem csak egy szám , egy adat, egy név lesz egy listán, hanem egy élet és annak a megelevenedő pillanata.

Így amikor idén, november 11-én 11 órakor eljön a csend, gondoljunk az elesettekre, azokra akik már a végső nyughelyre leltek és azokra akiket még a csatatéren borít be föld.

 

Kaszás Gabriella, régész írása.

A képek illusztrációk. Ezek a német lövészárkok 2012-ben véletlenül kerültek napvilágra Franciaországban  (Pair Archeologie) egy útépítés során. – Wittlinger Gabriella

 

Feliratkozás

Az alábbi adatok megadásával hozzájárulok, hogy értesítést kapjak a Határtalan Történelem friss híreiről, induló óráiról.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.