Nőnapi készülődés

A közelgő nőnap alkalmából egy négy részes sorozatot készítettem női főszereplőkkel a magyar középkorból.

 1. rész
  ‘Itt a farsang, áll a bál…’ Állt a bál 1440 farsangján Visegrádon is, bár nem éppen a nagy jókedv miatt. Történt ugyanis, hogy február 21-én reggelre valaki ellopta a magyar koronát a várból.
  Nem kellett sokáig nyomozni a tettes után.
  Erzsébet, Luxemburgi Zsigmond legidősebb gyermekeként a magyar trónt is örökölhette volna, de végül is királynő helyett királyné lett. A kor női szerepének megfelelően ‘főállású anyaként’ szépen sorban szülte a gyermekeket férjének, akit közben magyar királlyá koronáztak. Minden szép és jó volt, csak az a folytonos török veszély ne lett volna a déli határokon. Meg a betegségek. Főleg az utóbbi tett be ennek az idilli életnek. Ugyanis 1439 Habsburg Albert (a férj) elkapta a vérhast és meghalt.
  Erzsébet lesújtott volt és megint terhes. Szomorkodni nem volt ideje. Bizonyos volt benne, hogy a születendő gyermek fiú lesz, ezért meg akarta tartani neki a magyar koronát. Ám a magyar rendeket nem igazán hatotta meg az anyai megérzés (ráadásul abban sem voltak biztosak, hogy egy csecsemő király képes lesz az oszmán veszélyt feltartóztatni), így más uralkodó után néztek.
  Erzsébet (és az őt támogató nemesek) ezt viszont nem hagyta annyiban. Az egyik udvarhölgyét, Kottáner Jánosnét megbízta azzal, hogy hozza el Visegrádról a szigorúan őrzött magyar koronát. Hivatalosan az ott maradt udvarhölgyekért ment Kottánerné. Ám az éjszaka során egy kalandos akcióval sikerült segítőjével ellopnia a koronát. Másnap reggel a hintó már nemcsak a hölgyeket repítette az özvegy királynéhoz, hanem a párnába varrt ereklyét is.
  Na, ennyit a klasszikus középkori női szerepekről.

  Korona már volt, most már csak az a kérdés, hogy valóban fiút szült-e Erzsébet? Szerintetek?

Kottáner Jánosné később leírta az izgalmakban bővelkedő éjszaka történetét. Amiből részletek itt olvashatóak: https://www.arcanum.hu/hu/online-kiadvanyok/SzazMagyarFalu-szaz-magyar-falu-1/visegrad-1250D/fuggelek-127F3/i-reszlet-kottaner-ilona-naplojabol-127F4/

——————————————————————————————————-

Források: Kristó Gyula tk.,Sulinet, wikipedia, Arcanum

Egy elképzelt kép az eseményekről a Hölgyfutár 1864-es számában. Nem véletlen a téma a kiegyezés előtti időkből. Kép forrása: Wikipedia

Feliratkozás

Az alábbi adatok megadásával hozzájárulok, hogy értesítést kapjak a Határtalan Történelem friss híreiről, induló óráiról.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.