Libaságok és fegyverszünet.

 

November 11-e Szent Márton napja. Az új bor ünnepe és sok hagyomány napja. Például, hogy libát kell enni. Na de ki is volt ez a Márton és miért pont libát?

Ha valaki szeretne otthon gyermekével egy kicsit erről beszélni, annak ajánlom figyelmébe az alábbi szófelhős játékot. A szavakra kattintva kaphatnak információt az ünnepről.

https://wordart.com/wnory68peiga/m%C3%A1rton-napra

Például, hogy Pannonhalma a Szent István király által választott magyar védőszentről elnevezett Szent Márton –  hegyen épült. István király miért érezte olyan fontosnak, ezt a szentet, hogy pont őt választotta? A kisfilmből megtudhatjátok Savaria és Szent Márton kapcsolatát (Szent Márton szóra kattintva).

Ha libáról és borról beszélünk, akkor nekem mindig ők jutnak eszembe. A Fekete István könyvéből készült mese buta libái 🙂 :

https://www.youtube.com/watch?v=RRm9DEEjdWc

Szent Márton napját, világszerte ünneplik. Itt Belgiumban, főként a Flamand részeken tartottak régen felvonulásokat, ahol a gyerekek a szentről írt dalokat énekeltek. Este pedig nagy közös máglya építésével ünnepeltek. Ma már kevés helyen tartják ezt a szokást.

(Ha már Belgium és egy római kori szent. Azt tudtátok, hogy itt is nagyon sok római kori lelőhely található, hiszen a birodalom része volt ez a terület is. Egy régészet órán majd erről is részletesebben beszélünk.)

Ám november 11-e nem csak ennek az ünnepe, hanem a “Fegyverszünet napja” is. 1918-ban 11. hó 11-én 11:00-kor írták alá a fegyverszüneti szerződést Compiegne-ben a háborús felek. Belgiumban ez a nap nemzeti ünnep .

(Aztán 1940-ben is aláírtak itt egy békeszerződést a németek alias a Harmadik Birodalom és a franciák. )

380px-NYTimes-Page1-11-11-1918A New York Time főoldalon hozta az 1918-as békeszerződést.