Laeken

A belga királynál jártam. Ezen alkalomból fel is vettem a legszebb esőkabátomat, ha esetleg ő királyi fenségével összetalálkoznék, tudjak szépen pukkedliznni. Fülöp király nem járt arra, de a csodálatos kert így is óriási élmény volt.

Minden évben tavasszal a Laeken-ben lévő királyi palota megnyitja kapuit és néhány héten keresztül látogatható a királyi botanikus kert. 
Brüsszelben a belvárosban is van egy királyi palota, ám a király családjával a Laekenben található palotában lakik. A palotához óriási park is csatlakozik és egy üvegház. A kertet és az üvegházat is  II. Leopold alapította.

 II. Leopold, aki az emberi jogokat nem becsülte túl sokra, a növényeket  élvezettel tanulmányozta és gyűjtötte. Az általa megrendelt üvegház, fém vázas üveg szerkezete a kor stílusát képviseli. Nem sokkal korábban került átadásra a hasonló szerkezetű Királyi Szent-Huber Galéria, Brüsszel belvárosban a Grand- Palce közelében.( Ennek boltjaiban csupán a  gazdagabbak vásárolhattak, hiszen már a Galériába való belépésért is díjat kellett fizetni. )A királyi parkban lévő üvegház számos, egzotikus növénynek ad otthont. Mai napig a fogadások egyik kedvelt helyszíne, ahogy az ott kiállított fotókon is látni lehet. Nemrégiben Emmanuel Macron tiszteletére is ott rendeztek fogadást. A 19. században pedig egy másik emlékezetes találkozónak adott otthont az épület. II. Leopold három lánya közül a középső, Stefánia, itt találkozott először jövendőbelijével, Habsburg-Lotaringiai Rudolf osztrák – magyar trónörökössel. 


A kert egy része és az üvegház látogatható ezeken a tavaszi napokon. Laeken ugyan külső része a fővárosnak, de könnyen megközelíthető. Valójában az 1900-as években inkább vidéknek számított már, amikor II. Leopold ide hozta ki a családi rezidenciát a Parc-nál található városi palotából. Ma már biciklivel is könnyen megközelíthető része a fővárosnak. Ahova még esőben is megérte elmenni.

Stefánia és Rudolf trónörökös első találkozása.