Kiállítás ajánló gyerekekkel és sétával.

Kis gyerekekkel múzeumba menni nagy kihívás. Nem könnyű összehangolni az igényeket, miszerint a gyerek is jól szórakozzon és a szülőnek is érdekes legyen. Létezik néhány ilyen hely Belgiumban, amely részben vagy nem Brüsszelben van (például a Technopolis) így nem olyan egyszerű az eljutás. Avagy már vagy ezerszer voltunk (nálunk az örök kedvenc a Cinquantenaire parkban a Hadtörténeti ).

Ahova mi most hétvégén mentünk, talán kevesebben ismerik.

A Mima egy modern kiállító tér a kanális mentén. Szeptember 30-ig tekinthető meg a ‘GET UP, STAND UP!’ című kiállításuk. A szervezők olyan plakátokat gyűjtöttek egybe, amelyek a Facebook, Twitter és Instagram korszakát megelőzően általánosak voltak, ha társadalmi kérdésekről, tiltakozásról volt szó.

mima1

 

A plakátok mind művészileg, mind történelmileg izgalmasak és elgondolkodtatóak. Ez a rész szól a szülőknek.

A  kiállítótér elég nagy, így a gyerekek tudnak mozogni. Nem a klasszikus értelembe vett képtár, szigorú szabályokkal. A legfelső emelten UV fényes plakátok is ki vannak állítva, amit a mi gyerekeink nagyon élveztek. Kisiskolásoknak lehet mesélni a képekről, a jelképekről amik megjelennek a plakátokon. Nagyobbaknak a történelmi háttérről is bátran, amelyben a plakátok születtek.

Rajzolni, üzenni is lehet a ‘világnak’ , ami a gyerekekkel nagyon jól jöhet. Ha nagyon unná csemeténk a ‘lázadást’, akkor leülhet rajzolni (és ha másként nem megy, így legalább felváltva meg lehet nézni a kiállítást a szülőknek 🙂 ).

Az igazat megvallva a (már majdnem) 6 éves fiam nem volt túl lelkes résztvevő, mesélés ide szaladgálás oda. A rajzos résznél mégis szíveket kilövő tankot rajzolt. Valami csak megragadt benne. Mi pedig egy nagyon erős hatású kiállítás élményével lettünk gazdagabbak. (Figyelem, van néhány felkavaró tartalmú kép is, de ezek általában magasabbra vannak téve.)

Pár perc sétára van a Mima-tól egy hajó zsilip a kanálison. Amikor mi ott voltunk, szerencsénkre pont jött egy kishajó és így működés közben is láthattuk azt. Gondolom ez inkább fiús szülőknek lehet izgalmas.

Ami viszont mindenkinek, hogy innen séta távra van a St. Catherine tér. A kis utcák, ahol át lehet sétálni oda, hangulatosak és amellett, hogy megidézik a régi tengeri kereskedelemből élő Brüsszel múltját, az újnak is helyet adnak. Egyre több kortárs és új koncepciójú  boltok, vendéglátó helyek nyílnak a környéken.  Határozottan nem az a rész amelyet a legtöbb turista útvonal javasolna, pedig hangulatos és megér egy sétát.

A ‘GET UP, STAND UP!’ még szeptember végéig látható, de a séta bármikor megejthető.

Feliratkozás

Az alábbi adatok megadásával hozzájárulok, hogy értesítést kapjak a Határtalan Történelem friss híreiről, induló óráiról.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.