Játék a töri – címerpajzsok

A herloldok feladata volt a címer megrajzolása, amelyet eleinte a király adományozhatott valamilyen emlékezetes tett, bátor cselekedet kapcsán. Ez egyébként nem csak lovagi kötődésű lehetett, hanem például ha felcserként tett komoly szolgálatot az illető, akkor ő is kaphatott címert. Később nagyobb körben is elterjedt a használata és a városoknak, megyéknek is lett saját címerük. Ami viszont régről megmaradt, hogy mindenki igyekezett olyan címert készítettni, amely egyedisége mellett, utalt a tulajdonosára és annak tevékenységére.

Éppen emiatt is tartom nagyon jó gyakorlatnak órán a saját címer tervezését.

A gyerekeknek így saját magukat, családjukat kell a pajzsok által meghatározni. Azt, hogy ők kik és honnan jöttek.

Mikor, minek a kapcsán kerülhet elő?

A középkor témakör alatt bármikor. Gyakorlatilag ezen időszakhoz kapcsolódva, bárhova beilleszthető a téma. Alkalom adódhat történelem, vagy akár egy Mátyás király mese otthoni olvasása apropója kapcsán is.

Lássuk csak, hogyan is?

  1. Címerek szerepének a megismerése.
  2. Milyen címereket ismernek? Jelenlegi ország, város stb. címerek bemutatása, vizsgálata. (Itt lehet ismerkedi a jelenlegi magyar címerrel is.)
  3. Ki készítette a címert? Mik voltak a szabályok? (Vajon melyik magyar állami címer nem is volt címer a szabályok szerint? Ugyanis, van egy ilyen modern kori.)
  4. Mit mondanak így a címerek?
  5. Miyen lenne a te címered?

Eleinte sokaknak nehéz, hogy beszéljenek magukról. Elmondják kik is ők. Bátorítani kell őket. Megéri, mert ezt követően, csodaszép dolgok születnek.

A játék végén azt szoktam kérni, hogy mutatkozzanak be a címerük segítségével. Még a kezdetben bátortalanabb ‘lovagok’ is mesélnek így magukról, természetesen magyarul.

Próbáljátok ki ti is!

Jó szórakozást hozzá!