Fort Eben-Emael a “bevehetetlen erőd” Kaszás Gabriella régész írása

Belgium keleti részéről a végeláthatatlan gyümölcsösök, a biciklitúrák, a hegyes völgyes séták jutnak eszünkbe, illetve a kulturális sokszínűség. Ha a második világháborúra gondolunk, sokaknak az Ardennek offenzíva ugrik be elsőre, hiszen mindannyian tanultunk róla (réges – régen 🙂 ). De mi lenne ha azt mondanám, van egy hely, egy környék, amely nagyon fontos szerepet játszott a második világháborúban, mégis sokan megfeledkeznek róla? Hallottál már a németek által “bevehetetlen” erődnek nevezett “Fort Eben-Emael”-ról?

Nem egy ici- pici épületről van itt szó hanem egy földalatti bunkerláncról. Hollandia és Belgium között a víz mellett, amelyen javarészt csak hidakkal keltek át. A 1930-as évek elején megkezdődött a “végvárak” kiépítése, modern köntösben. Föld alatti és föld feletti bunkerek épültek stratégiailag fontos pontokra, a haza és a határ védelmének érdekében. Így került a legnagyobb erődrendszer a föld alá, Eben -Emaelnál, a csatorna mellé. A hidakhoz, mint a kanne-i és a vroenhoven-i hídhoz és közé bunkerek épültek. Mind egy katonai rendszer részei voltak, egymással szoros kapcsolatba, köszönhetően a természetes környezetnek is. Földön szögesdrót, antitank vonal, sáncok és katonák őrizték, gyakorlatilag bevehetetlen volt.

De mégis hogy eshetett el a háború legjobban őrzött katonai bázisa, a határt védő bunkerlánc, és vele együtt az erős védelmi vonal, összesen röpke 3 óra alatt, 1940 május 10-én? Mi az amit a németek kitaláltak, amire a belgák nem gondoltak? Erre és hasonló kérdésekre kapsz választ a helyszínen.

A Fort Eben-Emael látogatható egész évben és betekintést nyerhetsz az erőd mai életébe, valamint az események hátterébe. A vroenhoveni hídnál (Brug van Vroenhoven) egy modern múzeumban saját magad fedezheted fel az ottani bunkert és a túlélők történetein keresztül elevenedik meg az a bizonyos éjszaka. Hisz minden összefügg és egy nagy hadművelet része.

Emellett a vroenhoveni híd alatt a történelmi rész mellett helyt kapott a vízi hajózás bemutatása. Ha szereted a hajókat ( és szeretnél egyet vezetni is , igaz szimulátoron) neked találták ki ezt a helyet. És ha felértél a bunkerból a felszínre, két választásod van: megkóstolod a környék legjobb fagyiját vagy nem ? 🙂

Eben-Emael és Vroenhoven Belgium keleti határán találhatók, egymástól kb. 10km-re, a csatorna mellett. Maastricht innen 10km, Riemst 3km, Tongeren pedig 11km. Így látogatnivaló van bőven a környéken. Persze ha szívesen sétálsz és bringázol, a helyi turistainfóban (Riemst, a körforgalomnál vagy hétvégén a vroenhoveni híd múzeum shopjában) tudsz térképeket szerezni, hidd el érdemes. Gyönyörú a környék, nemhiába harcoltak érte a 18. században is Lafelt-nél, de ez egy másik történet. 🙂 Ha kíváncsi vagy keress rá, Lafelti csata (nálunk Lauffeldi csataként emlegetik), meg fogsz lepődni hogy ebbe hogy keveredett egy magyar családnevű tábornok……. 🙂

Info, cim:

http://www.fort-eben-emael.be/nl/

http://www.debrugvanvroenhoven.be/

https://ijssalonpimpernelleke.be/

https://hu.wikipedia.org/wiki/Lauffeldi_csata

Feliratkozás

Az alábbi adatok megadásával hozzájárulok, hogy értesítést kapjak a Határtalan Történelem friss híreiről, induló óráiról.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.