Filces hímzés Húsvétra

Újra itt a Húsvét és indulhat a tojás festés. Itt Brüsszelben is szoktak tojást festeni ilyenkor , – locsolkodni viszont nem – micsoda hiba! – így festéket könnyűszerrel lehet szerezni szinte bármelyik boltban.  Fóliát is lehet kapni a lengyel vagy magyar boltokban, ami a meleg víz hatására a tojásra simul. Lehetőségként adottak még a természetes festékek tárháza, hagymahéj stb. , amikkel ugyancsak szép mintákat és színeket lehet a tojásra varázsolni.

Én személy szerint nagyon szeretem a hagyományos motívumokat. Az írókázást is, de az egy kicsit bonyolult, főleg egy kisebb gyereknek. A kaland kedvéért ki lehet próbálni. A gica elkészítéséhez itt egy link: íróka készítése .

Mutatok egy olyan nagyon egyszerű módszert, amely segítségével könnyedén lehet megrajzolni a régi minták.

Nem kell hozzá más, csupán Uni Chalk marker. Ez egy filc, könnyű használni és nagyon sokrétűen alkalmazható. Lehet vele táblára rajzolni, üvegre, de én órán is ezt használom közös jegyzeteléshez (erről majd máskor, máshol). Sok színben lehet kapni eltérő vastagságú hegyekkel.

husvetra filcek1

A tojásra is kiválóan fog. Ha elrontja az ember, csak visszatörli és már lehet is folytatni a tojáshímzést. Egészen aprólékos mintákat is szépen lehet vele megrajzolni. Kisgyerekek is könnyedén tudnak vele szabadon alkotni a tojásra.

Közvetlenül a rajzolás után még fog a festék, ezért érdemes a bonyolultabb mintáknál várni egy-két percet, hogy száradjon, különben ha belenyúlunk, elkenhetjük. Ami jó tulajdonsága, hogy vízzel lemosható probléma is lehet. Ugyanis ha nedves kézzel fogjuk meg a tojást az még később is foghat. Hajlakkal lehet fixálni a festéket, de én nem szoktam, inkább odafigyelünk. 🙂

Jó tojáshímzést, vidám közös időtöltést!

husvtra filces 2