Évszám tanuláshoz tippek

Valljuk be nem az évszámok magolása a legizgalmasabb a történelem tanulásban. Bár ezeket is lehet úgy tanulni, hogy élvezetes legyen. Az alábbiakban három olyan módszert mutatok be, amelyek nekem beváltak.

 

  1. Sortörlés.

Ezt a tanulási technikát neveknél is szoktam órán használni (például a 7 vezér neve, aradi vértanúk stb). Felírom az összes évszámot egymás alá sorszámozva (ez fontos ) és az eseményt. Először elolvassuk együtt, majd mindenki felolvas egyet-egyet. Letörlöm az elsőt, de a sorszám fent marad, és így kell az első embernek végig mondania a sort. Megint letörlök egyet és a következő diáknak már kettő hiányzót kell fejből mondania. így haladunk a végéig, amikor már a táblán csak a sorszámok vannak fent és mindent fejből kell tudni. A  legvégén mindenkinek egyszer végig kell  mondania. Ezt lehet variálni, hogy mindenki csak egyet mond. Itt már nem kell sorba menni, kiválasztok valakit (vagy kislabdát dobunk egymásnak) és az mond egy évszámot az eseménnyel. A következő egy másikat, végig, amíg nem megy mindenkinek.

Én új évszámok megtanulásához szoktam használni.

 

2. Kupakos játék.

Az előzőhöz hasonlóan ez is egy olyan játék, amit nem csak évszám tanulásra lehet használni.

Mi óra eleji ismétlésnél vagy ráhangolódásnál szoktuk játszani.

A földre leteszek (tejes flakon) kupakokat. A kupakok egyik részének belsejébe előzőleg évszámokat ragasztottam a másikba pedig az eseményeket. A feladat, hogy minél több párt kell a gyerekeknek megtalálniuk.

Ezt lehet játszani a Kinder tojásban lévő sárga visszacsukható műanyag tojással is. (Húsvét után nálunk úgyis mindig rengeteg ilyen tojás gyűlik össze, legalább újra hasznosíthatom.) Ha így játsszuk, akkor én azt szoktam, hogy kalapból kell mindenkinek egy tojást kihúzni. Ugyan úgy évszámok és események vannak a tojásban.  Ezután a gyerekeknek egymás között kell megtalálniuk a párjukat. Nagyobb létszám esetén nekem ez vált be jobban.

 

3. Memória játék

Egy klasszikus emlékezős játék. Felírok évszámokat a táblára, lehetőleg nem sorban. Érdemes nem egyből 10 darabbal kezdeni, csak szépen lassan növelni a számot. 🙂

Adott ideig nézhetik, majd letörlöm és le kell írniuk fejből. Amikor ellenőrizzük, az évszámhoz kapcsolódó eseményeket is el kell mondani.

Amikor ezt a játékot hozom sok gyerek úgy kezdi, hogy ez neki nem fog menni. ‘Én ebben béna vagyok!’ Ismerős ugye?  Ilyenkor én szoktam hangsúlyozni, hogy ez nem visszakérdezés, hanem tanulás. Ér hibázni, nem kell egyből tudni. Ezután sokkal nagyobb kedvvel kezdenek bele és sokkal sikeresebbek is.

Olyan évszámoknál lehet használni, amiket már tanultunk. Tehát ismétlésre vagy összefoglalásra alkalmas.

 

Jó évszám tanulást! 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

Feliratkozás

Az alábbi adatok megadásával hozzájárulok, hogy értesítést kapjak a Határtalan Történelem friss híreiről, induló óráiról.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.