A könyv amely nyomokban törit tartalmaz, de garantáltan senki allergiáját nem hozza elő – könyvajánló

Ki emlékszik a rádiójátékokra? Nekem csak a Szabó család van meg, ahogy monoton hangon beszélnek benne a szereplők és nagymamám meg hallgatja a kis rádióján. Késöbbről meg az ahogy Vargas Llosa regényében (ha nem tévedek a Júlia néni és a tollnokban) szerencsétlen túlhajszolt sorozatíró rádiójátékainak a cselekményei és szereplői összekuszálódnak. Utóbbi vicces volt, nem mondom, de tényleg kell ez a mai gyerekeknek? Mármint a rádiójáték. És egyáltalán hallgatnak még rádiót?

Ha azt a Tasnádi-Jeli-Gimesi hármas írja akkor kell és nagyon remélem, hogy hallgatnak még rádiót!

Az Időfutár sorozat ugyanis izgalmas, vicces és én nagyon élveztem olvasni. A cselekmény teljesen hétköznapi helyzetből indul, vadóc lány megint költözik a családjával, új város, új osztály nem buli. Aztán egyszer csak talál egy titokzatos tárgyat és szépen lassan belekeveredik egy szabadkőműves kalandba, miközben barátokat és jónéhány ellenséget is szerez. Nem akarom itt a cselekményt nagyon részletezni, elolvasható a neten.

Inkább legyen itt, hogy mit imádtam benne. A humorát mindenképpen. A tanári kar hihetetlen figuráit. Nagyon remélem, hogy van sok ilyen tanár a valóságban (leszámítva azt az egy Bujdosónét). Szerettem, hogy a könyvben gyakran váltogatnak a  stílusok között az írók. Elbeszélés, párbeszéd, párbeszéd skype-on. Ettől pörgősebb lett az egyébként nem rohanó cselekmény és olvasmányosabb is. Na és, hogy van benne töri! Nem sok, csak nyomokban, de pont elég ahhoz hogy tudást adjon át a Felvilágosodás koráról és ne unja az ember gyereke.

Bevallom én annyira izgultam, hogy beleolvastam a végébe. Szomorúan konstatáltam, hogy a 389. oldalon egy elvarratlan szállal lesz vége. Remek. El is döntöttem, hogy nem olvasom el a folytatását (merthogy van). Aztán ahogy közeledtem a 389. oldalhoz azt vettem észre, hogy vannak még lapok. Most komolyan, egyszer csak még lettek lapok és azokon pedig egy olyan felütéssel zárult a regény, hogy már rohantam is megrendeli a második részt.

Az ajánlott korosztály a 12-99 és ez szerintem rendben is van. A szöveg sajátosságai miatt (amit fent is említettem) és a karakterek okán is fiatalabbak nem biztos, hogy annyira élveznék.

Megrendelhető például innen: https://www.pagony.hu/idofutar-a-korzo-titka-pozsonyi-pagony-kft