Kalandjáték és hadi régészet március 15-én.

Az elmúlt években Brüsszelben március 15. kapcsán sétáltunk a szabadságharc emigránsainak nyomán. Ezek során megismertük hol lakott Kossuth Lajosné és családja az itt töltött év alatt. Tartottam foglalkozást a magyar emigrációs központként is működő íróházaspár, Jósika Miklós és Podmaniczky Júlia házában. Idén megint térképet ragadtunk de most nem mi mentünk. ‘Hozzánk jött el’ a szabadságharc. […]

Szerző Hatartalan Tortenelem

On 2019.03.28.
"

Tovább

Az elmúlt években Brüsszelben március 15. kapcsán sétáltunk a szabadságharc emigránsainak nyomán. Ezek során megismertük hol lakott Kossuth Lajosné és családja az itt töltött év alatt. Tartottam foglalkozást a magyar emigrációs központként is működő íróházaspár, Jósika Miklós és Podmaniczky Júlia házában.

Idén megint térképet ragadtunk de most nem mi mentünk. ‘Hozzánk jött el’ a szabadságharc.

Az idei téma a szabadságharc volt és a régészet, amely ehhez kapcsolódik. A történelmi oldalt én ‘hoztam’, a régészetet pedig Kaszás Gabi régész. Gabi mesélt a régészet alapjairól és a hadi régészet sajátosságairól. Hozott 19. századi leleteket is, így a gyerekeknek lehetőségük volt valódi ólom pisztoly és puska golyót is kézbe venni.

A szabadságharc előzményeként szétnéztünk Európában, hogy hol voltak még forradalmak a világban. Megbeszéltük, hogy a sikeres és vérmentes március 15-ből hogyan lett szabadságharc?

Ahogy kitört a háború felelős kormányunk egy komoly problémával nézett szembe, ugyanis nem volt katonája, fegyvere és pénze. Az immáron önkéntes nemzetőrré avanzsált résztvevőink sikeresen segédkeztek ötleteikkel a magyar hadak megszervezésében.

Majd el is indultak a hadjáratok.

Hátradőlni viszont nem volt idő, mert követni kellett a hadvezéreket és továbbra is segíteni őket tanácsokkal. Főként a végső összecsapás kapcsán Kossuthot. A gyerekek a csaták előzményét kapták meg és azt hogy mi a cél. Csapatokban dolgoztak és mindenkinek indokolnia kellett a döntését.

Izgalmas együtt töltött idő volt.

Jövőre újra nekivágunk! Akkor leszel-e a csapatom tagja?

A rajzok Nagy Ági munkái, amikért köszönet neki! Instagram: agi_n_images

Az összes kép a Határtalan történelem tulajdonát képezni. Felhasználásuk a forrás megjelölésével lehetséges. Plakát Horvát Noémi.

Ezek is érdekelhetnek…

Nagy bajusz teszt

A 19.százdban elképesztően változatos bajuszok, szakállak és barkók díszítették a férfiak arcát. A diákok gyakran szokták megjegyezni, hogy mindenkinek olyan szőrös az arca, így...

A személyes történetek szerepe 1956 kapcsán.

A személyes történetek szerepe 1956 kapcsán.

Ki emlékszik az iskolai ünnepségekre, amiket gyermekként végig ült? Ki emlékszik ezekre úgy, hogy izgalmasak és jók voltak? Hogy megértette miért ül talpig ünneplőben ott és nem...

Filces hímzés Húsvétra

Filces hímzés Húsvétra

Újra itt a Húsvét és indulhat a tojás festés. Itt Brüsszelben is szoktak tojást festeni ilyenkor , - locsolkodni viszont nem - micsoda hiba! - így festéket könnyűszerrel lehet...

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *