Salamon töke, egy történet a közös tökfaragáshoz

Itt a Halloween és a nagy tökfaragási láz. Az gondolnánk , hogy ez egy új szokás amit a globailzáló világ hozott és nincs is nyoma a magyar hagyományban. Pedig ez nem teljesen van így. Töklámpásokat igenis, hogy használtak már igen korán a magyarok is. Nem elijesztésre, hanem – milyen meglepő – világításra. Salamon király tudna […]

Szerző Hatartalan Tortenelem

On 2017.11.01.
"

Tovább

Itt a Halloween és a nagy tökfaragási láz. Az gondolnánk , hogy ez egy új szokás amit a globailzáló világ hozott és nincs is nyoma a magyar hagyományban. Pedig ez nem teljesen van így. Töklámpásokat igenis, hogy használtak már igen korán a magyarok is. Nem elijesztésre, hanem – milyen meglepő – világításra.

Salamon király tudna is erről mesélni. Történt vele ugyan is, hogy miután a mogyoródi csatában 1074-ben elbukott, elvesztett Magyarország trónját, amelyre így I. Géza ülhetett. Mondhatni még meg sem melegedett ott, amikor 1077-ben elhunyt és őt László király (1077-95) követte (a késöbbi szentté avatott ).

Na de mi történt ezidő alatt Salamonnal?

A Képes Krónika azt írja róla, hogy: “Háborgó lélekkel dúlva-fúlva azon mesterkedett, hogy az ártatlan László vérét kiontsa.” Csakhogy  “…maga esett a verembe, amelyet ásott…” és miután kiderült cselszövése László a Visegrádi vár börötnébe záratta. Erre ugyan már kevesebb a forrás, de a folytatás szerint a király minden ablakot befalaztatott, hogy a rab ne szökhessen. Ám így nagyon sötét lett odabent és hogy tudják, hol is a fogoly, töklámpásokkal világították meg a börtönt.

A hagyomány szerint innen eredeztethető a “Fénylik mint Salamon töke.”  mondásunk is, amely bizony nem valami obszcén célozgatás Salamon egy bizonyos testrészére, hanem a töklámpás használatára utal. Minden bizonnyal az őrök nem csináltak házi kupát a ‘kié a legművészibb töklámpás’ címmel, ( és valószínűleg nem is az őrök faragták azokat) de használtak ilyeneket. így, amikor Halloween alkalmával együtt belekezdünk a tök faragásba, ezt is elmesélhetjük gyermekünknek.

Mi lett Salamonnal? László megkegyelmezett neki (mégiscsak egy szent királyról beszélünk) és 1083-ban elengedte. Salamont viszont kevésbé volt megbocsátó mint László. A besenyőkhöz menekülve őket hívta szövetségesül a trón visszaszerzéséhez. A szerződés megkötetett ugyan, de sikert nem hozott. Salamon a besenyők oldalán egy csatában (ezúttal Bizánc ellenében) vesztette életét 1087-ben.

 

Felhaszn irodalom: Kristó Gyula , Magyarország története 895-1301

Képes Krónika. http://mek.oszk.hu/10600/10642/10642.htm#62

Ezek is érdekelhetnek…

Reneszánsz

Kérdés következik!Da Vinci, Gutenberg, Kolumbusz, Mátyás király, 'Hé, a Föld nem lapos!' - mi a közös?Így van, a reneszánsz!Olyan nagyon szeretek itt elidőzni a csoportokkal,...

Erős nők a középkorban – 2. rész

Erős nők a középkorban – 2. rész

Luxemburgi Erzsébet a korona megszerzése után egészséges fiúgyermeknek adott életet, aki később V. László néven lett magyar király. Kiskorúsága idején az országot Hunyadi János...

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *