Hasznos oldalak otthoni történelem tanuláshoz 1. rész

Sok külföldön élő szülő vállalkozik rá, hogy maguk tanítsák meg azt az anyagot gyerekeiknek, amelyt a magyar iskola hiányában nem kapnak meg. Nagy munka ez és bizony sok felkészülést igényel. Le a kalappal azok előtt, akik ezt mégis megteszik.

Az alábbiakban nekik szeretnék segítséget nyújtani.

Olyan hasznos oldalakat és könyveket szedtem össze, amelyek véleményem szerint jók és az otthon tanulásban segítséget nyújthatnak.

Ám a listák előtt pár tanács, ahhoz hogy hogyan is kezdjünk bele.

Mikortól?

A magyar kultúráról és múltról bármikor lehet beszélni. Minden korosztálynak lehet a saját szintjén mesélni róla. Mesével, legendákkal vagy akár saját élményekkel a legkisebbeknek is adhatunk át tudást.

Iskolai keretek között a gyerekek csak felső tagozatban kezdenek el történelmet tanulni. Lehet előtte is beszélgetni történelemről (sőt), de azt figyelembe kell venni, hogy a gyermek mennyire érett és tudja kezelni az idő fogalmát.

Mit is tanuljunk?

Az iskolai rendszerben ez az első szaktárgy amivel találkoznak az iskolások, ami azért fontos, mert ezen keresztül tanulnak meg új képességeket. Itt a szövegértés már elvárás, nem annak gyakorlása a cél. Egyebek mellett itt fogják megtanulni a térkép használatát a képek, források elemzését.

Ám nem kell megijedni, ezekből nem kell mindent otthon egyedül megtanítani. Az iskola egy csomó feladatot elvégez. Az otthoni együtt törizés viszont jó lehet annak visszamérésére, hogy csemeténk hol áll ezeknek az elsajátításában.

Ami viszont kiemelt feladat és fontos rá figyelni, az a fogalmak elsajátítása. Ha szeretnénk, hogy a gyermekünk magyar történelmi tárgyú könyveket olvasson, akkor ismernie kell a fogalmakat. Ezt is lehet játékosan tanulni, de meg kell tanulni. (Az alábbiakban lesz olyan oldal is, ahonnan jó játék ötleteket lehet meríteni a tanuláshoz.)

Hogyan?

Lehet az iskolai anyaggal együtt haladva a magyar részeket hozzá venni. El lehet kezdeni a magyar tankönyvet az elején és azon végig menni, függetlenül az iskolai anyagtól. Ki lehet emelni egy-egy témakört és annak alapján menni, bár az fontos, hogy ne ugráljunk össze-vissza az időszakok között. Ám az is lehet egy taktika, hogy egy-egy kép, ünnep vagy kirándulás kapcsán mesélünk Magyarországról a történelméről.

A magyar történelem szép és izgalmas, ezért próbáljuk is meg így átadni. Legyen az a cél, hogy akarják megismerni.

Jöjjenek hát a konkrét tippek.

Az internet igazán “segítőkész”, legyen bármilyen témájú kérdésünk. Azonnal kaphatunk vagy ezer választ, ami remek. Ám érdemes vigyázni velük. Lehet, hogy valaki tudatlanságból írt butaságot, de arra is van bőségesen példa, hogy valamilyen cél érdekében direkt manipulált a tartalom. A történelem cikkeknél nem kéne így lenni ( sehol nem kéne így lenni) gondolnánk, de így van. (Gondoljunk csak bele, hogyan tanultuk a 80-as 90-es években 1956-ot és most hogyan tanítják? A történelem pedig nem változott meg!) Oké, akkor mit lehet tenni?

Fontos, hogy éljünk forrás kritikával (ahogy ezt anno töriből tanultuk 🙂 ) és nézzünk utána a cikkeknek, amiket olvasunk illetve a szerzőknek akiktől olvasunk. Összegyűjtöttem néhány oldalt és könyvet segítségként.

(A felsorolás nem teljes körű. Nem csak ezek az oldalak nyújthatnak segítséget.)

Folyóiratok és a Wikipédia:

1.Az egyik legrégebbi magyar történelmi magazin a Rubicon szinte bármilyen témában segítség lehet. Főleg felnőtteknek ajánlott vagy magyarul jól olvasó nagyobbaknak.

2. A Múlt-kor történelmi magazin.

3. Határtalan régészet. Régészeti folyóirat.

4. Újkor online történelmi magazin.

5. A mindenki által ismert Wikipédia. Általános kérdésekben segítséget nyújthat mivel folyamatosan ellenőrzik a cikkek hitelességét. Az is tény, hogy csúsztak már be hibák és részrehajlások. Egy-egy általános nagyobb történelmi esemény kapcsán szerintem nyugodtan használható. Érdemes a hivatkozásokat megnézni és ha lehet azoknak is utána olvasni.

Blogok, insta csatornák:

1.Az MTA kutatója által írt https://mindennapoktortenete.blog.hu/ blog. Amely a 19.századi magyar történelemmel foglalkozik.

2. Jánosi Valéria magyar-történelem szakos tanár által írt http://www.emelttortenelem.hu/blog/ . A témák szerteágazóak és a középiskolás korosztály számára is érthetőek. Szülői felkészüléshez pedig kiválóak.

3. A Ratio műhely, amely arra vállalkozik, hogy röviden és érthetően beszéljen a történelemről. A csatornának podcastja is van. Az alapítói az ELTE doktoranduszai, akik egyébként a Határtalannál is tanítanak.

4. Hihetetlen történelem ugyancsak egy instán indult csatorna, amelyik podcastokban az érdekesebb történelmi eseményeket mutatja be izgalmas formában.

Filmek:

Ebből is sok jó érhető el, itt most csak kettőt soroltam fel.

  1. A Zanza tv rövid anyagai gyermekeink kedvencei lehetnek. Folyamatosan bővül a kisfilmek sora. A témához kapcsolódó fogalmak és évszámok külön is ki vannak gyűjtve, amely nagy segítség lehet az otthon tanulásnál. https://zanza.tv/
  2.  A magyar tévében futott  Magyarország története sorozta, amely elérhető (volt) az MTV videótárából illetve a youtube-on is.

És itt a Határtalan töri is. A blogon főleg tanítási ötletekkel, tananyagokkal igyekszem segíteni azokat akik külföldön élve is szeretnék a magyar történelmet átadni gyermekeiknek. A tanítás mellett szívesen segítek azoknak is akik elakadtak vagy nem tudják hogy kezdjenek hozzá a töri tanuláshoz. Keressetek meg bátran!

A következő részben a könyveket, tankönyveket veszem sorra.