Játék a töri – címerpajzsok

A herloldok feladata volt a címer megrajzolása, amelyet eleinte a király adományozhatott valamilyen emlékezetes tett, bátor cselekedet kapcsán. Ez egyébként nem csak lovagi kötődésű lehetett, hanem például ha felcserként tett komoly szolgálatot az illető, akkor ő is kaphatott címert. Később nagyobb körben is elterjedt a használata és a városoknak, megyéknek is lett saját címerük. Ami […]

Szerző Hatartalan Tortenelem

On 2019.05.13.
"

Tovább

A herloldok feladata volt a címer megrajzolása, amelyet eleinte a király adományozhatott valamilyen emlékezetes tett, bátor cselekedet kapcsán. Ez egyébként nem csak lovagi kötődésű lehetett, hanem például ha felcserként tett komoly szolgálatot az illető, akkor ő is kaphatott címert. Később nagyobb körben is elterjedt a használata és a városoknak, megyéknek is lett saját címerük. Ami viszont régről megmaradt, hogy mindenki igyekezett olyan címert készítettni, amely egyedisége mellett, utalt a tulajdonosára és annak tevékenységére.

Éppen emiatt is tartom nagyon jó gyakorlatnak órán a saját címer tervezését.

A gyerekeknek így saját magukat, családjukat kell a pajzsok által meghatározni. Azt, hogy ők kik és honnan jöttek.

Mikor, minek a kapcsán kerülhet elő?

A középkor témakör alatt bármikor. Gyakorlatilag ezen időszakhoz kapcsolódva, bárhova beilleszthető a téma. Alkalom adódhat történelem, vagy akár egy Mátyás király mese otthoni olvasása apropója kapcsán is.

Lássuk csak, hogyan is?

  1. Címerek szerepének a megismerése.
  2. Milyen címereket ismernek? Jelenlegi ország, város stb. címerek bemutatása, vizsgálata. (Itt lehet ismerkedi a jelenlegi magyar címerrel is.)
  3. Ki készítette a címert? Mik voltak a szabályok? (Vajon melyik magyar állami címer nem is volt címer a szabályok szerint? Ugyanis, van egy ilyen modern kori.)
  4. Mit mondanak így a címerek?
  5. Miyen lenne a te címered?

Eleinte sokaknak nehéz, hogy beszéljenek magukról. Elmondják kik is ők. Bátorítani kell őket. Megéri, mert ezt követően, csodaszép dolgok születnek.

A játék végén azt szoktam kérni, hogy mutatkozzanak be a címerük segítségével. Még a kezdetben bátortalanabb ‘lovagok’ is mesélnek így magukról, természetesen magyarul.

Próbáljátok ki ti is!

Jó szórakozást hozzá!

Információk a címerekről:

1. Mozaik 6-os történelem tankönyv, 13.oldal (Ezt az olvasmányt, rövidített formában, fel is lehet dolgozni foglalkozáson.)

2. Wikipedia

3. Magyar címerek

Ezek is érdekelhetnek…

Szövetségek, forradalmak, kapcsolatok

Szövetségek, forradalmak, kapcsolatok

1815-ben a francia Napóleon csillaga leáldozott és a waterlooi vereség után végleges száműzetés várt rá. Az európai monarchiák vezetői nem akarták a véletlenre bízni hogy újra...

Az idei évzáró, ami egy közös piknik és vidám délután magyar családoknak Brüsszelben.TITEKET IS VÁRUNK !

Történelmi édesanyák 2. rész

Az anyák napi sorozatot folytatva (amelynek az előzménye itt található: anyák ) következzék még három nagy formátumú édesanya a történelemből. Kanizsai Orsolya A neve talán nem...

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *