Anyák napja töri órán

Az anyák napja egy olyan ünnep amit világszerte ismernek, ünnepelnek. Itt Belgiumban is erős hagyománya van. A gyerekek ilyenkor valami meglepetést készítenek, esetleg verssel, virággal köszöntik édesanyjukat. Történelem kapcsán viszont kevesebbet kerül előtérbe ez a nap, pedig fontos lenne. Ha megnézzük a töri könyveket – és ez nem csak a magyarra igaz, – akkor azokban […]

Szerző Hatartalan Tortenelem

On 2019.04.29.
"

Tovább

Az anyák napja egy olyan ünnep amit világszerte ismernek, ünnepelnek. Itt Belgiumban is erős hagyománya van.

A gyerekek ilyenkor valami meglepetést készítenek, esetleg verssel, virággal köszöntik édesanyjukat.

Történelem kapcsán viszont kevesebbet kerül előtérbe ez a nap, pedig fontos lenne.

Ha megnézzük a töri könyveket – és ez nem csak a magyarra igaz, – akkor azokban főként férfiak szerepelnek mint a történelem alakítói. Ez valóban így volt? Csak férfiak ‘csinálták’ a történelmet?

Anyák napja alkalmából bemutatok néhány édesanyát, akinek fontos szerep jutott a magyar történelemben. Emellett játékokat, amelyeket órán vagy otthon tudtok használni.

  1. rész

Anya családfa

A középkori családfák szinte csak a férfiak neveit tartalmazzák. Logikus, mivel az öröklés szempontjából nekik volt fontos szerepük. Nyilván a történettudomány ismeri a legtöbb feleség, leány gyermek nevét de az iskolai történelem könyvek írói szelektálásra kényszerülnek. Ám azért szerencsére vannak olyan nevek, személyek akik bekerültek. Mi pedig tehetünk még hozzá többet!

  1. Arra kértem a diákokat, hogy mondják el szerintük milyen lehet anyukának lenni ma. Milyen lehetett ez más történelmi korokban?
  2. Majd együtt összegyűjtöttük azokat az anyukákat akiket ismerünk a történelemből.
  3. Felírtuk és időrendi sorba tettük.
  4. Ezt követően felrajzoltunk egy családfát 1301-ig (Árpád-ház kihalása), amelyben csak a női nevek szerepeltek.

Az órán a Mozaik tankönyveket használom. Plusz információkat a királynékról a Wikipédián is lehet szerezni illetve Kristó Gyula: Magyarország története 1301-ig című könyvét ajánlom.

Elkészítettétek a saját anya családfátokat? Kérlek, oszd meg velünk is a facebook csoportban a végeredményt.

Jó szórakozást!

Ezek is érdekelhetnek…

Szövetségek, forradalmak, kapcsolatok

Szövetségek, forradalmak, kapcsolatok

1815-ben a francia Napóleon csillaga leáldozott és a waterlooi vereség után végleges száműzetés várt rá. Az európai monarchiák vezetői nem akarták a véletlenre bízni hogy újra...

Az idei évzáró, ami egy közös piknik és vidám délután magyar családoknak Brüsszelben.TITEKET IS VÁRUNK !

Játék a töri – címerpajzsok

Játék a töri – címerpajzsok

A herloldok feladata volt a címer megrajzolása, amelyet eleinte a király adományozhatott valamilyen emlékezetes tett, bátor cselekedet kapcsán. Ez egyébként nem csak lovagi...

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *